Miért kell lecserélni a tanúsítványt?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011. szeptember 27-én egy igen szigorú határozatot hozott a 2012. január 1-e után használható tanúsítványokról és elektronikus aláírási eljárásokról (ún. Algoritmus határozat). A határozat ellen a NetLock fellebbezést nyújtott be, melyet azonban a 2011. november 30-án kézhez vett értesítés alapján az NMHH elutasított. Az így hamarosan jogerőssé váló határozat értelmében az Ön ún. jelenlegi, még SHA-1 lenyomatképző algoritmussal készült minősített aláíró tanúsítványa 2011. december 31-ét követően nem lesz használható, onnantól kezdve csak az ún. SHA-256 lenyomatképző algoritmussal készült minősített aláíró tanúsítványokat lehet használni.

Tekintettel arra, hogy a fentiekben leírt változások az informatika és kriptográfia fejlődése miatt szükségesek, kérjük szíves türelmüket, megértésüket és közreműködésüket abban, hogy mihamarabb és minél gördülékenyebben tudjuk közösen végrehajtani ezt a technikai változtatást.

Annak érdekében, hogy ez a technikai frissítés minél zökkenőmentesebben menjen végbe, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbiakban foglaltakat:

SHA-256 átállással kapcsolatos teendők

  1. Szoftverek ellenőrzése szükség esetén frissítése: A letölthető útmutató részletesen tárgyalja az ellenőrzés és frissítés lépéseit. (Előkészítő lépések rész)
  2. Új tanúsítvány kiadása díjmentesen: Az elkövetkezendő napokban elkészítjük Önnek a jelenlegi tanúsítványával megegyező adattartalmú és érvényességi idejű, az új előírásoknak megfelelő, azaz SHA-256 algoritmussal készült tanúsítványát, melyről hamarosan elektronikus levélben fogunk tájékoztatást küldeni.
  3. Új tanúsítány feltöltése chipkártyára: A tanúsítvány kiadása után Önnek annyi a feladata, hogy néhány egyszerű lépéssel a meglévő chipkártyáján lévő tanúsítványt kicserélje az új tanúsítványra. A letölthető útmutató részletesen tárgyalja ennek lépéseit (Tanúsítvány kiadás utáni lépések rész).

ÚTMUTATÓK ÉS LETÖLTÉSEK

Az SHA-256 átálláshoz szükséges útmutató és alkalmazás:

Az SHA-256 átálláshoz kapcsolatos további tudnivalók

  • Régi tanúsítvány visszavonása legkésőbb december 31-ig: A jelenlegi (régi) tanúsítványát 2011. december 31-ig még fogja tudni használni, azt követően viszont ezt a tanúsítványt jogszabály erejénél fogva vissza kell vonnunk, tehát 2012. január 1-től kezdve már csak az új tanúsítványa lesz használható.
  • Időbélyeg átállítása SHA-256 algoritmusúra: A jelenlegi (régi) időbélyeg URL-en 2011. december 31-ig még SHA-1 algoritmusú időbélyeget bocsátunk ki, ezt követően a kibocsátás automatikusan átállításra kerül SHA-256 algoritmusúra. Az SHA-256 időbélyeg kérés már most is elérhető. Ennek beállításait a letölthető útmutató részletesen tárgyalja (Útmutató 8. fejezet).
  • Díjmentes: Az ebben a formában történő tanúsítványfrissítés természetesen díjmentes, Önnek semmilyen fizetési kötelezettsége nem lesz.
  • Nincs további teendő: A tanúsítványfrissítéshez Önnek nem kell semmit aláírnia és kollégáinkkal sem kell személyesen találkoznia, illetve chipkártyát sem kell lecserélnie, hiszen az Ön Oberthur chipkártyája eddig is és továbbra is megfelel a jogszabályoknak.

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT ELÉRHETŐSÉGE

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére munkanapokon 9 és 17 óra között.

  • telefonon: +36 40 22 55 22
  • e-mailben:
  • személyesen: 1101 Budapest, Expo tér 5-7.

Amennyiben telefonál és kezelő nem kapcsolható az esetleges magas terhelés miatt, akkor hagyjon üzenetet, kollégáink vissza fogják hívni.