A Hitelbiztosítéki Nyilvántartás Rendszeréről

A hatályos Polgári Törvénykönyv értelmében az úgynevezett nem lajstromozott ingó vagyonnal kapcsolatos dologi hitelbiztosítékok, illetve az ilyen biztosítékot magukban foglaló finanszírozási formák (pl. lízing, faktoring) a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által üzemeltetett Hitelbiztosítéki Nyilvántartásba (HBNY) kerülnek bejegyzésre.

A Hitelbiztosítéki Nyilvántartás kizárólag elektronikus úton érhető el, illetve nyilatkozatot is kizárólag elektronikus úton, minősített elektronikus aláírás és minősített időbélyeg alkalmazásával lehet a rendszerben tenni.

A hitelesítési infrastruktúrán kívül (minősített aláírási és időbélyegzési képesség) a HBNY rendszer használatához a rendszerben regisztráció is szükséges.

Az elektronikus Fizetési Meghagyásokról

A fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. L. törvény alapján a jogi képviselővel rendelkező felek és a jogi személyek a fizetési meghagyás iránti kérelmet (FMH) kizárólag elektronikus úton, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszerén keresztül az erre rendszeresített űrlapon, minősített elektronikus aláírással és minősített időbélyeggel ellátva adhatják be.

A magánszemélyeknek - az elektronikus út mellett - továbbra is lehetőségük van a kérelmek papír alapon vagy szóban történő benyújtására azzal a kikötéssel, hogy nem elektronikus benyújtás esetén is szükség van a MOKK rendszerében történő regisztrációra.

A hitelesítési infrastruktúrán kívül (minősített aláírási és időbélyegzési képesség) az FMH rendszer használatához a rendszerben regisztráció is szükséges.

Ajánlat eFMH és HBNY használatához

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara FMH és HBNY alkalmazásának használatához szükséges minősített elektronikus aláírás létrehozásához alkalmas infrastruktúrát Minősített Hitelesítő Csomagunk megrendelésével szerezheti meg.

Amennyiben tömegesen szeretne FMH kérelmeket hitelesíteni, a megrendelő űrlapon válassza ki az erre alkalmas FMH licences ARCHER alkalmazást is.

Abban az esetben, ha a hitelesítést saját workflow folyamataiba szeretné beépíteni, vagy teljes körű elektronikus dokumentum- és folyamatkezelés kialakítása a cél, kérje egyedi ajánlatunkat az ajanlat@netlock.hu címen.

Tovább az ajánlathoz...